In de poly gemeenschap hebben we een uitspraak :

Liefde is oneindig, maar tijd is dat niet.

Er zijn slechts 24 uren in een dag, 7 dagen in een week. Hoe verdeel je die als je meerdere partners hebt? Vooral in een tijd waarin veel mensen een drukke job hebben, kinderen moeten opvoeden en ook nog een resem hobby’s hebben.

Tips die ik jullie kan meegeven

  • Maak goede afspraken rond tijdsbesteding van in het begin. Zelfs in het prille begin van de relatie is het heel verstandig om duidelijk te bespreken hoeveel tijd jullie te besteden hebben, hoe jullie de tijd gaan verdelen. Dit hoeft niet voor altijd hetzelfde te zijn. Je kan momenten afspreken om te evalueren en eventueel aanpassingen te doen, Maar het is belangrijk dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is zodat er geen valse verwachtingen worden geschept. Begin aan een rustig tempo en bouw daarop verder. Eén van de beginnersfouten die ook ik heb gemaakt, is te snel gaan. Als het je dan teveel wordt, is het erg moeilijk om terug af te bouwen zonder iemands gevoelens te kwetsen. Het is beter in het begin te traag te gaan en steeds met intervallen te evalueren. Voor sommige mensen is het een hele uitdaging om traag te gaan. Zij ervaren iets dat ik het kind in de snoepwinkel syndroom noem : de vele opportuniteiten die zich openen eens je een poly mindset krijgt, kunnen soms heel bedwelmend zijn. Het komt regelmatig voor dat zo iemand dan heel veel mensen gaat daten, maar pas later erachter komt dat hij of zij daar helemaal de tijd niet voor heeft.
    Dit noemen we polysaturatie. Niet iedereen is even goed in het herkennen dat ze gesatureerd zijn. Het fenomeen doet zich best vaak voor. Het is wijs om op je hoede te zijn voor dit fenomeen.
  • Gebruik een goede tool zoals Google Calendar . Met Google Calendar kan je jullie agenda ’s delen met elkaar en heeft iedereen altijd een duidelijk zicht op wanneer date nights zijn of eventueel uitstapjes met de andere metamours. Maak gebruik van verschillende kleurtjes om het nog duidelijker te maken. Alberto en ik hebben dit van in het begin gedaan en het heeft ons leven heel wat gemakkelijker gemaakt. Zelfs indien er nog last minute veranderingen waren, kon je het altijd nog consulteren via de kalender. Het maakt het ook veel makkelijker om op lange termijn een planning te maken.
  • Zorg dat er genoeg me-time overblijft. Veel poly’s onderschatten het belang van even alleen op jezelf te zijn en je eigen ding te doen. Vaak is dat het eerste dat ze opofferen. Eigenlijk moet je jezelf als een partner zien die ook de nodige tijd nodig heeft. Als je dat niet doet, kan er wrevel ontstaan naar andere partners toe en soms ook overprikkeling.
  • Installeer een paniekknop. De paniekknop is een mechanisme dat je inbouwt in je communicatie waarmee iemand kan aangeven dat ze zich verwaarloosd voelen en dat ze extra tijd en aandacht nodig hebben om zich beter te voelen ; ze spreken een bepaald woord af of laten iemand letterlijk zeggen : “ik druk de paniekknop in”. Zorg dat je zeker gevolgen verbindt aan deze actie en houd je aan de afspraken om de paniekknop werkelijk effectief te maken. Alberto en ik hebben een paniekknop, en alhoewel ik het wel eens overwogen heb, heb ik hem toch nog nooit ingedrukt.

Nog een bedenking; als monogame mensen negatieve opmerkingen maken over non-monogamie, dan gaat het vaak over tijdmanagement. Veel mensen zeggen iets in de trend van : “ik zou dat niet kunnen doen. Ik heb mijn handen al vol met 1 man (of vrouw).”
Vaak wordt impliciet geïnsinueerd dat omdat je je tijd moet verdelen over meerdere mensen dat je onmogelijk diepgaande connecties met die mensen kan hebben. Je kan ervoor kiezen om hier dan wel of niet dieper op in te gaan. Ik weet niet of het altijd evenveel zin heeft. Ik maak me er vaak vanaf met een kwinkslag. Iets in de zin van : “Leuk toch? Dubbel het plezier in evenveel tijd!”