Polyamorie is open staan voor het hebben van meer dan één gelijktijdige, romantische liefdesrelatie, met toestemming van alle betrokkenen.

Al eeuwen is de monogamie de dominante stijl van liefdesrelaties in de Westerse wereld. Maar de wereld is enorm veranderd en door het grote aantal scheidingen voelen veel mensen dat een monogame relatie niet ideaal is en dat ze in staat zijn om meerdere mensen tegelijkertijd lief te hebben. Alhoewel polyamorie zeker niet alleen van deze tijd is, beginnen mensen het nu te zien als een bewuste keuze en een haalbaar alternatief voor de één-op-één liefdesrelatie. Er zijn zelfs mensen die het als een aanleg beschouwen, zoals homosexualiteit, iets waarmee ze geboren zijn waardoor ze niet in staat zijn om zich gelukkig te voelen in een monogame configuratie.

Maar zodra je de wereld van polyamorie betreedt, ontdek je dat een wereld waarin vrijheid om te liefhebben wie je wil, ook zeer verwarrend kan worden. Vooral voor koppels, waarvan één partner dat pad wil opgaan maar de andere niet, kan het een ware calvarie worden.

Daarom ben ik deze blog begonnen. Ik vergelijk polyamoristen vaak met ontdekkingsreizigers. Ze worden gedropt in een vreemd land, waar ze de gebruiken nog niet kennen, en geen kaart hebben. Dus ze moeten zelf hun pad banen en vaak gaat dat gepaard met veel vallen en opstaan. En in dit geval leiden veel wegen naar Rome. Er is geen handleiding om polyamorie goed te doen -iedereen bouwt zijn eigen model om het in hun leven te laten passen zonder mensen te kwetsen. Want polyamorie kent wel een leidend principe en dat is de ethiek of consent (toestemming). Wie niet op een ethische, mededogende manier met zijn partners omgaat, blaast op een gegeven moment zijn eigen bruggen op.

Ik hoop met deze blog mensen te kunnen ondersteunen die hun weg zoeken. En ik ben nieuwsgierig naar jullie verhalen ! Wij banen het pad en kunnen van elkaar leren zodat we met zijn allen wat minder struikelen en de obstakels kunnen vermijden.

Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en de verhalen van de mensen die ik op mijn pad ontmoet heb.