“Is dat niet verboden ?”

In de ogen van het algemene publiek wordt polyamorie nog vaak gelinkt aan polygamie. Polyamoristen hebben hier een hekel aan want er is een hemelsbreed verschil tussen beiden.

Polygamie is de overkoepelende term voor een huwelijk met meerdere personen. In feite bestaat deze uit polygynie (= man getrouwd met meerdere vrouwen) of polyandrie (= vrouw getrouwd met meerdere mannen). Omdat we leven in een patriarchale wereld, is polyandrie enorm zeldzaam en wordt polygynie meestal gelinkt aan polygamie.

De reden waarom polyamoristen hier niet mee willen vereenzelvigd worden, heeft vooral te maken met het machtsevenwicht in zulke huwelijken. Bepaalde religies moedigen polygamie aan, of tolereren het op zijn minst. Wat wij kennen als polygame huwelijken is vooral religieus geïnspireerd, zoals de Mormonen of Islam.
Vrouwen hebben hierin geen vrijheid om ook meerdere partners te kiezen en staan eerder ten dienste voor de voortplanting.

Polyamorie zoals we het in het Westen kennen, is voor ook heel “empowering” voor vrouwen, doordat zij dezelfde vrijheid hebben als mannen om meerdere partners te kiezen.

Ook hebben polyamoristen ook niet altijd behoefte om te trouwen. Vooral de mensen die zich relatie-anarchisten noemen, vinden het huwelijk veel te “mononormatief” en vermijden op de “relationship escalator” te stappen.

Daarom ligt dit onderwerp zo gevoelig.